Pouť k Marii Goretti

27.06.2020 08:00

 V sobotu dne 27.6 se konala pouť k sv. Marie Goretti do Hoštejna k sv. Marii Goretti. Já a mí kamarádi jsme šli letos poprvé. Celé to začalo ráno kolem půl deváté v Zábřeze před vlakovém nádraží. Sešlo se nás tam více než 20. Duchovní doprovod nám letos dělal otec Kristian Libant. Cesta vedla přes Jestřebí, kde byla malá přestávka na pití. Dále jsme procházeli Pobučím kde v kostele sv. Petra a Jana proběhla krátká adorace.

Pan Diblík nám vyprávěl o životě Marie Goretti a jak souvisí naše pouť s patrony zdejšího kostela. Po adoraci jsme s dřevěným křížem odcházeli z Pobučí směr Hoštejn. Procházeli jsme lesem, krásnou přírodou i kolem potoka. První část uběhla docela rychle, druhá už se začala tak trochu vzdalovat konci tak jsme si chtěli cestu zkrátit a to zkratkou, která však byla jednou velkou lstí. To ráno spadla na listí rosa, a tak bylo navlhlé. Samozřejmě že jsem po tom listí musel uklouznout, a pořádně se zasvinit. Následovala společná fotka na hromadě pořezaných stromů.

Zbytek cesty jsme strávily poslechem písniček a zpěvem. Po chvíli už byla pěkná, rovná asfaltová silnice na dohledu. Vylezli jsme z lesa, a pokračovali po asfaltu. Konečně jsme se dostali ke kostelu a šli na faru, kde nás čekalo příjemné překvapení ve formě domácího, ale výborného guláše. Všichni jsme se nadlábli a odpočinuli si. Po náročné a dlouhé cestě to nebylo od věci.

Teprve v cíli jsme si všimly, že nám tři holky chybí. Přišli až po půl hodině marné snahy je najít. Následovala mše svatá, kterou se celá naše pouť ukončila. Zpět domů pak ostatní odjeli vlakem kolem půl páté. Cesta se mší i obědem se mi líbila, počasí nám přálo a doprovázel mě skvělý kolektiv lidí. Celková cena byla jen dvacet korun, což je na dobrý oběd se vším všudy dobré.

Vojtěch Hampl